Publikováno: 15. 10. 2020
Praha 15. října 2020 - Kdo patří mezi největší oběti současné situace? Restaurace!
Jen s vypětím všech sil přežila většina restaurací drsné jarní období. Byli jsme svědky obrovské kreativity a inovací při vymýšlení způsobů, jak ochránit zákazníky a zároveň zajistit alespoň základní provoz. Výdejová okénka se stala symbolem jara. I přesto tržby dosáhly pouze zlomku oproti standardnímu stavu.
Zavření restaurací výrazně pomohlo rozvážkovým společnostem, které mnohonásobně zvýšily počet svých zákazníků i doručených jídel.
Dnes nastal čas záchrany. Pokud se do toho nezapojíme všichni, ztráty budou nenahraditelné. Nejen pro provozovatele restaurací a jejich zaměstnance. Během chvíle to zásadním způsobem pocítí i rozvážkové a stravenkové firmy.
A proto právě jim patří naše výzva:
Bez společné akce nemají restaurace šanci na přežití. Už dnes je třetina z nich zavřená a tato čísla dramaticky rostou. Už dnes o práci v gastronomii přišly tisíce lidí a každý den přibývají další.
Není čas na dlouhé rozhodování. Každý den přináší další a další ztráty těm, bez kterých nebude existovat ani váš byznys.
Jen vzájemná spolupráce a sounáležitost mezi jednotlivými subjekty může pomoci překonat tuto extrémně obtížnou dobu s co nejmenšími ekonomickými dopady.
Děkujeme vám všem a přejeme pevné zdraví.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR (tel.: 737 263086, e-mail: prouza@socr.cz)
Václav Stárek,prezident Asociace hotelů a restaurací ČR a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR pro cestovní ruch (tel.: 602 765 632, starek@ahrcr.cz)
Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (tel.: 724 617 696, e-mail: kastner@amsp.cz)
Výzva_AHR_AMSP_SOCR.pdf | 20.01.2021 | 140.97 KB |