Konference Novinky v ochraně osobních údajů pro obchod a cestovní ruch – 26.4.2017 – přihlašování spuštěno Konference Novinky v ochraně osobních údajů pro obchod a cestovní ruch – 26.4.2017 – přihlašování spuštěno Konference Novinky v ochraně osobních údajů pro obchod a cestovní ruch – 26.4.2017 – přihlašování spuštěno Konference Novinky v ochraně osobních údajů pro obchod a cestovní ruch – 26.4.2017 – přihlašování spuštěno Konference Novinky v ochraně osobních údajů pro obchod a cestovní ruch – 26.4.2017 – přihlašování spuštěno

Šetření ČSÚ: Zdražují základní potraviny

Publikováno: 19. 3. 2017

Ceny masa stouply proti loňskému březnu už téměř o desetinu, cukru o čtvrtinu a u másla ještě více. Nově zdražil chléb a pečivo. Ve srovnání s únorovým šetřením však stoupl počet položek, u kterých ceny klesly.

Zatímco v únoru zaznamenalo meziměsíční snížení deset potravinových položek zahrnutých ve vzorku šetření ČSÚ, v březnu to bylo třináct položek. Také procentní nárůst cen potraviny nebyl v březnu z měsíce na měsíc tak vysoký jako v únoru, kdy však hrály roli ve dvojciferných meziročních zvýšeních cen především extrémní nárůsty cen zeleniny (papriky +43,7 %, rajčata +25 %). V březnu jejich ceny vzhledem k této základně naopak poklesly (-9,7 %, resp. -32,1 %). Ukazuje se tak, že činit závěry z takto extrémních meziměsíčních změn má svá rizika. Nejvyšší růst cen potravin v březnu proti cenám v únoru nebyl ani u jedné potravinové položky vyšší než desetinový – v březnu proti únoru nejvíce zdražil bílý jogurt (+7,3 %), chléb (+7 %), banány (+6,4 %) a pivo (+5,2 %). Zdá se tak, že z meziměsíčního pohledu již inflace v cenách potravin není tak nebezpečně progresívní, jako tomu bylo v předchozích čtyřech měsících.

A jak je tomu ve srovnání meziročním? Zde již relativně vysoká inflace dále pokračuje. Velmi prudké je zdražení mléčných výrobků, kdy cena sýrů zastupovaných v šetření položkou Eidamská cihla stoupla proti loňskému březnu skoro o dvě pětiny, tj. +38,3 %. Máslo zdražilo o více než čtvrtinu (+28,3 %) a podobně i cukr (26,8 %). Významně zrychlil růst i cen hovězího. Proti pravidelným růstům cen chleba a bílého pečiva, které v předchozích měsících nedosahovaly meziročně dvojciferných hodnot, v březnu jejich tempo významně akcelerovalo (konzumní kmínový chléb +12,9 % y/y, bílé pečivo +11,7 %).

Je tedy vidět, že struktura růstu cen potravin znevýhodňuje domácnosti, v jejichž spotřebním koši hrají větší roli základní potraviny, typicky domácnosti seniorů a domácnosti s dětmi. Problém má samozřejmě i regionální dimenzi. Porovnejme tedy růst cen v Praze, městě s nejvyššími disponibilními příjmy na obyvatel s Karlovarským krajem, kde jsou naopak příjmy domácností jedny z nejnižších. V březnu byly v Praze podle vzorku šetřených druhů potravin vyšší oproti průměru za Českou republiku především ceny masa (hovězího zadní 228 korun proti 215,60 za ČR celkem, vepřová pečeně 123,50 proti 115,20), ale také významně dražší je zelenina, z ovoce pak pomeranče (33,40 proti 30,90 za ČR celkem) a mírně pak také máslo. Levnější proti celorepublikovému průměru je v Praze především chléb a pečivo a také bílé víno.

Naopak v Karlovarském kraji dávají v březnu spotřebitelé více za nákup kuřat (75,70 za kilo proti 68,50 za ČR celkem), vepřového anebo brambor. Méně naopak zaplatí za máslo, chléb a pečivo a   v tomto měsíci významně méně za kilogram paprik (65,70 proti 81,80 v za ČR celkem).

Co se týče vazby na světové ceny, od počátku března zaznamenal výrazný výkyv směrem dolů cena hovězího. V posledních dnech je však již patrné zotavení na úroveň z první poloviny ledna. Stejně tak byl v březnu na světových komoditních trzích klesla cena cukru. Kurz pšenice od října v trendu velmi mírně narůstá, opět s březnovým propadem jako tomu bylo u výše zmíněných komodit. Obecně tedy lze z relativně rychlému pohybu kurzů směrem vzhůru hned po první březnové dekádě soudit, že významnější pokles světových cen komodit není na pořadu dne. Doufat ve zmírnění potravinové inflace v ČR na základě změn světových cen potravinářských komodit tedy v dohledné době nelze.

 

Graf: Meziroční změny vybraných druhů potravin zahrnutých do vzorku šetření ČSÚ (v %)

graf 1_mezirocni zmeny vybranych druhu potravin.png

Pramen: ČSÚ, vlastní propočty

Uložit

Zdroj: SOCR

ODKAZY A ZPRÁVY

STRATEGIČTÍ PARTNEŘI

  • CSOB
  • PP
  • KMV