Publikace ČTPP s názvem RENESANCE JEČMENE

Publikováno: 14. 1. 2013

Publikace České technologické platformy pro potraviny s názvem RENESANCE JEČMENE si klade za cíl představit jednu z možných cest, jak dát vzniku nové skupině výrobků na počátku třetího tisíciletí, na plně zásobeném trhu potravin. Publikace se snaží shrnout některé poznatky nového užití ječmen, než je známé využití pro výrobu piva nebo whisky. Neklademe si za cíl vytvořit obsáhlou monografi i jako manželé Newmanovi(Barleyfor Food and Health: Science, Technology, and Products) a ani publikaci učebnicového rozsahu. Brožura je dílem autorů, kteří se postupně nabalovali na pracovní skupinu Technologické platformy pro potraviny zaměřenou na užití ječmene v českém potravinářství. Brožura je zpracována nezávisle a jednotliví autoři prezentují jen některé části svých poznatků a praktických zkušeností. Autoři z výzkumu a vysoké školy se zaměřili logicky na ječmen jako potenciální zdroj výživy a jeho charakteristiku od šlechtění po zdravotní aspekty. Pracovníci z výrobní sféry uvedli praktické zkušenosti s ječmenem jako obchodní komoditou. Dvanáct autorů, kteří se podíleli na naší první publikaci, vám předkládá argumenty pro to, abyste přemýšleli, zda i ve vašem portfoliu není místo pro potravinářský ječmen. Ječmen má ambice stát se vaším novým výrobkem na trhu regionálních potravin. Pokud jste pěstiteli ječmene, vyprodukujte-li nové odrůdy s obsahem 6 % a více β – glukanů a více než 17 % celkové vlákniny, najdete pro něho uplatnění. Pokud jste konzumenti, přijměte naše argumenty pro zařazení ječmene do svého jídelníčku. Zveme vás do skupiny pracovních aktivit našich oborů a škol. Ing. František Smrž Ke stažení také na: www.ctpp.cz
Autor: Hanka Michovska

Ke stažení

renesance-jecmene-ctp.pdf PDF 22.08.2019 10.79 MB

ODKAZY A ZPRÁVY

STRATEGIČTÍ PARTNEŘI

  • PP
  • KMV
  • Mastercard